Author Topic: renovate rumah  (Read 295 times)

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
renovate rumah
« on: July 16, 2020, 10:38:38 AM »
me and my husband baru lepas beli rumah. dalam rumah tu mmg biasa biasa je.. kira tk lawa lah dia punya interior. kitaorg ingat nak buat rumah konsep ala ala english gituuu.. tp tulah modal pulak nak kena pakai byk and duit simpanan semua dh licin beli rumah. suami saya kata kalau nak renovate boleh buat loan dulu. nanti tiap bulan dia byr slow slow. yelah dia nak kasi family selesa. apa pendapat korang eh? rasa rasa berbaloi ke?

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 49
Re: renovate rumah
« Reply #1 on: July 20, 2020, 02:35:12 PM »
byk ke nak kena renovate? kalau nak renovate satu rumah besar modal nak kena buat... saya renovate bilik pun dah kena charge 5K.. bilik kecik je pun rumah flat en huhu

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 18
Re: renovate rumah
« Reply #2 on: July 21, 2020, 10:17:08 AM »
me and my husband baru lepas beli rumah. dalam rumah tu mmg biasa biasa je.. kira tk lawa lah dia punya interior. kitaorg ingat nak buat rumah konsep ala ala english gituuu.. tp tulah modal pulak nak kena pakai byk and duit simpanan semua dh licin beli rumah. suami saya kata kalau nak renovate boleh buat loan dulu. nanti tiap bulan dia byr slow slow. yelah dia nak kasi family selesa. apa pendapat korang eh? rasa rasa berbaloi ke?
beli rumah apa tu? flat ke teres?

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 18
Re: renovate rumah
« Reply #3 on: July 21, 2020, 10:18:19 AM »
byk ke nak kena renovate? kalau nak renovate satu rumah besar modal nak kena buat... saya renovate bilik pun dah kena charge 5K.. bilik kecik je pun rumah flat en huhu
kena pandai cari org jugak. mcm rumah saya raya tahun lepas suruh jiran saya buat je sbb dia mmg reti renovate rumah. so dpt lah harga murah sikit. kira kena ada cable ah hahahahh

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #4 on: July 21, 2020, 12:10:43 PM »
me and my husband baru lepas beli rumah. dalam rumah tu mmg biasa biasa je.. kira tk lawa lah dia punya interior. kitaorg ingat nak buat rumah konsep ala ala english gituuu.. tp tulah modal pulak nak kena pakai byk and duit simpanan semua dh licin beli rumah. suami saya kata kalau nak renovate boleh buat loan dulu. nanti tiap bulan dia byr slow slow. yelah dia nak kasi family selesa. apa pendapat korang eh? rasa rasa berbaloi ke?
wow padu! furniture pun kena beli jugak lah en? kan nak buat konsep ala ala english..

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #5 on: July 21, 2020, 12:12:19 PM »
kena pandai cari org jugak. mcm rumah saya raya tahun lepas suruh jiran saya buat je sbb dia mmg reti renovate rumah. so dpt lah harga murah sikit. kira kena ada cable ah hahahahh
hahaha yg ni saya setuju. dpt lah harga murah sikit. tp still ah kalau rumah besar nak renovate byk confirm byk pakai modal. tu dia sampai sanggup nak buat loan

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #6 on: July 21, 2020, 12:14:50 PM »
beli rumah apa tu? flat ke teres?
mestilah rumah teres oi.. kalau rumah flat kecik je. Rumah teres besar so nak renovate mahal kena lah buat loan

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 18
Re: renovate rumah
« Reply #7 on: July 22, 2020, 09:43:06 AM »
wow padu! furniture pun kena beli jugak lah en? kan nak buat konsep ala ala english..
byk duit g beli furniture dkt italy mcm dato aliff syukri hahahaha

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 18
Re: renovate rumah
« Reply #8 on: July 22, 2020, 09:45:06 AM »
hahaha yg ni saya setuju. dpt lah harga murah sikit. tp still ah kalau rumah besar nak renovate byk confirm byk pakai modal. tu dia sampai sanggup nak buat loan
haritu jiran saya nak buat rumah then dkt wak indon tu dia kata kos semua nak dkt 5k. then try tanya ada org melayu ni kos lebih kurang 3k saja... menipu betul wak indon tu

Offline necik

  • Civilian
  • *
  • Posts: 4
Re: renovate rumah
« Reply #9 on: July 22, 2020, 09:50:02 AM »
me and my husband baru lepas beli rumah. dalam rumah tu mmg biasa biasa je.. kira tk lawa lah dia punya interior. kitaorg ingat nak buat rumah konsep ala ala english gituuu.. tp tulah modal pulak nak kena pakai byk and duit simpanan semua dh licin beli rumah. suami saya kata kalau nak renovate boleh buat loan dulu. nanti tiap bulan dia byr slow slow. yelah dia nak kasi family selesa. apa pendapat korang eh? rasa rasa berbaloi ke?
bagi saya ikut lah kemampuan masing masing. kalau berduit silakan. kalau buat loan tu akan buat korang merana, baik takyah

Offline necik

  • Civilian
  • *
  • Posts: 4
Re: renovate rumah
« Reply #10 on: July 22, 2020, 09:50:52 AM »
mestilah rumah teres oi.. kalau rumah flat kecik je. Rumah teres besar so nak renovate mahal kena lah buat loan
rumah flat kalau renovate byk pun sama je kos tinggi jugak

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 49
Re: renovate rumah
« Reply #11 on: July 22, 2020, 11:39:45 AM »
byk duit g beli furniture dkt italy mcm dato aliff syukri hahahaha
wow kaya boleh ah... besar sangat modal nak beli barang tu semua. satu barang dah boleh cecah ratus ribu, kau ghase? hahahah

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 49
Re: renovate rumah
« Reply #12 on: July 22, 2020, 11:40:57 AM »
haritu jiran saya nak buat rumah then dkt wak indon tu dia kata kos semua nak dkt 5k. then try tanya ada org melayu ni kos lebih kurang 3k saja... menipu betul wak indon tu
nasib dia tanya org lain jugak. benda ni kita kena buat survey dulu. jgn main hentam je kau ambil dkt sesapa. kang kau jugak yg rugi huhu

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #13 on: July 22, 2020, 12:11:43 PM »
bagi saya ikut lah kemampuan masing masing. kalau berduit silakan. kalau buat loan tu akan buat korang merana, baik takyah
tu jangan risau. contact agent loan ni dulu. then discuss dgn dia. kasi semua kau punya document nanti dia review lah and dia akan bagitahu brp byk kau boleh loan

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #14 on: July 22, 2020, 12:13:35 PM »
rumah flat kalau renovate byk pun sama je kos tinggi jugak
ye tahu tp kalau ruang besar lagi byk boleh renovate. seronok sikit nak renovate kalau rumah besar. kalau tempat kecik nak renovate pun tk syok sbb tk byk boleh renovate.

Offline necik

  • Civilian
  • *
  • Posts: 4
Re: renovate rumah
« Reply #15 on: July 23, 2020, 10:39:51 AM »
wow kaya boleh ah... besar sangat modal nak beli barang tu semua. satu barang dah boleh cecah ratus ribu, kau ghase? hahahah
dah nak brg branded modal pun besar la. nak murah beli dkt kedai ah seng

Offline necik

  • Civilian
  • *
  • Posts: 4
Re: renovate rumah
« Reply #16 on: July 23, 2020, 11:00:59 AM »
nasib dia tanya org lain jugak. benda ni kita kena buat survey dulu. jgn main hentam je kau ambil dkt sesapa. kang kau jugak yg rugi huhu
benda yg nak pakai duit byk ni lah kita kena pandai buat survey. takut kena kencing je duit ko tu

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #17 on: July 23, 2020, 12:23:10 PM »
dah nak brg branded modal pun besar la. nak murah beli dkt kedai ah seng
kalau kau nak sangat ha boleh je buat loan. lepastu bulan bulan byr ah balik slow slwo. nak nampak bergaya en kena ah berkorban sikit hihi. kalau nak buat loan saya suggest ambil dkt Yayasan Ihsan Rakyat sbb company ni senang je nak lulus. requirement tk tinggi sgt

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #18 on: July 23, 2020, 12:25:18 PM »
benda yg nak pakai duit byk ni lah kita kena pandai buat survey. takut kena kencing je duit ko tu
betul tu boss. mcm kita nak pinjam duit ke apa kena jumpa agent yg bebetul ah. takut dia charge benda benda yg kau tk patut byr. habis duit ko kena songlap nanti huhu

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 18
Re: renovate rumah
« Reply #19 on: July 23, 2020, 02:37:15 PM »
kalau kau nak sangat ha boleh je buat loan. lepastu bulan bulan byr ah balik slow slwo. nak nampak bergaya en kena ah berkorban sikit hihi. kalau nak buat loan saya suggest ambil dkt Yayasan Ihsan Rakyat sbb company ni senang je nak lulus. requirement tk tinggi sgt
buat loan pishang ah nak byr bunga lg

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 42
Re: renovate rumah
« Reply #20 on: July 23, 2020, 04:39:28 PM »
buat loan pishang ah nak byr bunga lg
semua company confirm ada profit rate aiyo siapa je tknk untung... cuma yg bezakan is profit rate tinggi or rendah. saya survey time nak buat loan sebelum ni paling rendah dkt yayasan lah. saya time tu pinjam dalam 5K profit rate 6.5% je wei.. bapak rendah nak compare dgn bank byk yg berbelas percent hahaha sakit cuiii