Author Topic: nak buat investment beli property  (Read 711 times)

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 53
nak buat investment beli property
« on: July 30, 2020, 02:34:36 PM »
buat masa skrg ni saya dah ada tiga biji rumah. dua biji rumah saya tu saya sewakan dkt org. saya plan nak beli rumah lagi sebijik. sbb harga skrg ni murah sikit sbb takde tax bagai. tapi haritu dah try loan bank diorang tak kasi sbb dah buat loan lain dgn diorang. korang rasa cemana ey? nak try apply loan dkt mana lg?

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: nak buat investment beli property
« Reply #1 on: August 24, 2020, 12:34:01 PM »
buat masa skrg ni saya dah ada tiga biji rumah. dua biji rumah saya tu saya sewakan dkt org. saya plan nak beli rumah lagi sebijik. sbb harga skrg ni murah sikit sbb takde tax bagai. tapi haritu dah try loan bank diorang tak kasi sbb dah buat loan lain dgn diorang. korang rasa cemana ey? nak try apply loan dkt mana lg?
Wow banyaknya rumah yg ko dh beli 😭 hmm aku nak beli satu rumah pun susah au. yelah proses nak beli rumah bukan senang kan

Offline Hafizzz

  • Civilian
  • *
  • Posts: 19
Re: nak buat investment beli property
« Reply #2 on: August 25, 2020, 09:22:56 AM »
buat masa skrg ni saya dah ada tiga biji rumah. dua biji rumah saya tu saya sewakan dkt org. saya plan nak beli rumah lagi sebijik. sbb harga skrg ni murah sikit sbb takde tax bagai. tapi haritu dah try loan bank diorang tak kasi sbb dah buat loan lain dgn diorang. korang rasa cemana ey? nak try apply loan dkt mana lg?
terbaiklah beli rumah byk byk. senang hidup nanti. buat sewa duk rumah je bulan bulan duit masuk

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #3 on: August 25, 2020, 09:26:42 AM »
buat masa skrg ni saya dah ada tiga biji rumah. dua biji rumah saya tu saya sewakan dkt org. saya plan nak beli rumah lagi sebijik. sbb harga skrg ni murah sikit sbb takde tax bagai. tapi haritu dah try loan bank diorang tak kasi sbb dah buat loan lain dgn diorang. korang rasa cemana ey? nak try apply loan dkt mana lg?
haritu saya ada nampak maybank ada buat kempen houzkey. dh try belum?

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #4 on: August 25, 2020, 09:27:25 AM »
terbaiklah beli rumah byk byk. senang hidup nanti. buat sewa duk rumah je bulan bulan duit masuk
beli property ni kira investment jugak. so better beli rumah dari beli kete byk byk ahahah

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: nak buat investment beli property
« Reply #5 on: August 25, 2020, 11:43:43 AM »
haritu saya ada nampak maybank ada buat kempen houzkey. dh try belum?
kawan saya ada try. kempen ni terhad lah. bukan semua boleh dpt. siapa financial record paling power je yg dpt. mana yg cikai cikai kena tendang je hahahah

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: nak buat investment beli property
« Reply #6 on: August 25, 2020, 11:44:50 AM »
beli property ni kira investment jugak. so better beli rumah dari beli kete byk byk ahahah
yezza betul tu. beli rumah confirm takkan rugi. beli kete inshaAllah lagi setahun dua harga kete boleh drop kaw kaw. rumah ofcos skrg harga dh berjuta juta wei

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: nak buat investment beli property
« Reply #7 on: August 25, 2020, 11:49:09 AM »
terbaiklah beli rumah byk byk. senang hidup nanti. buat sewa duk rumah je bulan bulan duit masuk
ha ah boleh jd gak mcm ni. kalau kawasan ko tu tempat pelancong selalu dtg boleh buat homestay. lagi padu!

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #8 on: August 26, 2020, 09:36:07 AM »
kawan saya ada try. kempen ni terhad lah. bukan semua boleh dpt. siapa financial record paling power je yg dpt. mana yg cikai cikai kena tendang je hahahah
standard la nama pun bank, kalau sedar diri ha better awal awal cabut dulu tarik diri

Offline Durianking

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #9 on: August 26, 2020, 09:37:45 AM »
ha ah boleh jd gak mcm ni. kalau kawasan ko tu tempat pelancong selalu dtg boleh buat homestay. lagi padu!
aku kalau bercuti ramai ramai satu family better duk dkt homestay je. rumah besar share duit ramai ramai so bayar tkde lah mahal sgt. kalau duk hotel satu bilik je dh brp... family ramai mesti kena book byk bilik

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: nak buat investment beli property
« Reply #10 on: August 26, 2020, 11:10:30 AM »
standard la nama pun bank, kalau sedar diri ha better awal awal cabut dulu tarik diri
hahahahaha yes ni aku setuju. sbb pernah apply dalam 5 bank sebelum ni nak buat loan kereta hampehhhh semua kena reject. alasan dia sbb aku still ada lagi hutang belajar time tu. dia suruh settle dulu hutang tu baru boleh buat new loan. tah pape padahal time tu gaji aku byk je mampu je nak buat loan lg

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: nak buat investment beli property
« Reply #11 on: August 26, 2020, 11:12:32 AM »
aku kalau bercuti ramai ramai satu family better duk dkt homestay je. rumah besar share duit ramai ramai so bayar tkde lah mahal sgt. kalau duk hotel satu bilik je dh brp... family ramai mesti kena book byk bilik
kita kena pandai cari peluang ah. situ kalau ramai pelancong better buat homestay je. yelah kalau saya pun prefer duk homestay kalau bercuti, murah sikit

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #12 on: August 27, 2020, 10:18:12 AM »
aku kalau bercuti ramai ramai satu family better duk dkt homestay je. rumah besar share duit ramai ramai so bayar tkde lah mahal sgt. kalau duk hotel satu bilik je dh brp... family ramai mesti kena book byk bilik
homestay kalau stay lebih 10 org sesuai ah. duk sensorang mampos nak byr haha sewa bungalow sehari dh seribu

Offline Durianking

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #13 on: August 27, 2020, 10:19:37 AM »
hahahahaha yes ni aku setuju. sbb pernah apply dalam 5 bank sebelum ni nak buat loan kereta hampehhhh semua kena reject. alasan dia sbb aku still ada lagi hutang belajar time tu. dia suruh settle dulu hutang tu baru boleh buat new loan. tah pape padahal time tu gaji aku byk je mampu je nak buat loan lg
saya beli kete guna loan maybank. sbb dia je yg bg. bank lain semua kena reject haha selamat maybank baik hati  :P

Offline Durianking

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #14 on: August 27, 2020, 10:21:03 AM »
kita kena pandai cari peluang ah. situ kalau ramai pelancong better buat homestay je. yelah kalau saya pun prefer duk homestay kalau bercuti, murah sikit
tapi ko jangan cari homestay yg murah sangat. mana tahu tempat puaka tu harga murah HAHAHHA

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: nak buat investment beli property
« Reply #15 on: August 27, 2020, 11:48:05 AM »
homestay kalau stay lebih 10 org sesuai ah. duk sensorang mampos nak byr haha sewa bungalow sehari dh seribu
sebab tu kena sewa ikut keadaan la. kalau duk berapa kerat je boleh duk hotel. kalau family ramai sampai satu kampung sewa la homestay. lagipun puas hati dpt duk bungalow share byr ramai ramai ha  byr brp sangat en

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: nak buat investment beli property
« Reply #16 on: August 27, 2020, 11:52:11 AM »
saya beli kete guna loan maybank. sbb dia je yg bg. bank lain semua kena reject haha selamat maybank baik hati  :P
nasib baik lah tu boleh dpt. sbb bukan senang tau nak dpt. aku dah giveup minta loan dkt bank. last last pinjam duit dkt loan company luar je. lagi senang takyah tunggu lama lama

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: nak buat investment beli property
« Reply #17 on: August 27, 2020, 11:57:06 AM »
tapi ko jangan cari homestay yg murah sangat. mana tahu tempat puaka tu harga murah HAHAHHA
ala google ah tempat tu before nak duk sana. kalau ada org cite kisah seram auto cancel cari homestay lain  :D

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #18 on: August 27, 2020, 03:29:46 PM »
saya beli kete guna loan maybank. sbb dia je yg bg. bank lain semua kena reject haha selamat maybank baik hati  :P
maybank je saya rasa senang sikit nak deal. bank lain leceh

Offline sam LC Waikiki

  • Civilian
  • *
  • Posts: 6
Re: nak buat investment beli property
« Reply #19 on: August 27, 2020, 03:31:03 PM »
nasib baik lah tu boleh dpt. sbb bukan senang tau nak dpt. aku dah giveup minta loan dkt bank. last last pinjam duit dkt loan company luar je. lagi senang takyah tunggu lama lama
loan lain takut ada yg scam

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: nak buat investment beli property
« Reply #20 on: August 27, 2020, 03:43:27 PM »
maybank je saya rasa senang sikit nak deal. bank lain leceh
bank semua lebih kurang je... kalau nak duit cepat mmg tak sesuai minta loan dkt bank. proses dia lama and document mcm mcm ah nak kena submit. tu pun still payah lg

Offline allmoor

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: nak buat investment beli property
« Reply #21 on: August 27, 2020, 03:45:41 PM »
loan lain takut ada yg scam
saya pernah guna loan luar time beli rumah flat... buat loan dlm 100K++ ok je... saya pinjam dkt yayasan ihsan rakyat. before nak pinjam pun check lah dulu jangan main sebat je. check make sure dh register dgn SSM... Saya percaya yayasan ni pun sbb dia syariah compliant. profit rate dia pun rendah so takda lah sakit sgt nak bayar balik nnti