Author Topic: Tips mengurus rambut ketika berhijab  (Read 812 times)

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Tips mengurus rambut ketika berhijab
« on: December 10, 2020, 03:39:51 PM »
Untuk kawan - kawan yg berhijab, ape tips korang ye untuk buatkan pemakaian hijab lebih selesa.

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #1 on: December 14, 2020, 08:26:57 PM »
pertama dan paling penting, kita kena pastikan rambut kita sentiasa berada dalam keadaan tip top.
Tapi taukah bagaimana?

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #2 on: December 14, 2020, 08:28:41 PM »
macam mana ye?
macam banyak pengalaman kamu dalam penjagaan rambut ni..... share yg penting

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #3 on: December 14, 2020, 10:11:56 PM »
basic nya memang kena pakai product yang paling sesuai untuk elakkan dari kulit kepala gatal. kalau guna product yang bagus memang auto selesa

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 13
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #4 on: December 14, 2020, 10:15:09 PM »
pakai je syampu elak kelemumur tu nanti kulit kepala korang elok la. takyah susah2 nak cari product mahal2

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #5 on: December 15, 2020, 07:10:20 PM »
basic nya memang kena pakai product yang paling sesuai untuk elakkan dari kulit kepala gatal. kalau guna product yang bagus memang auto selesa

guna produk saja? paling penting untuk mengelakkan kelemumur kan
kelemumur buat kulit gatal

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #6 on: December 15, 2020, 07:12:00 PM »
saya dengar cahaya matahari mungkin membantu mengeringkan beberapa minyak berlebihan,
jadi boleh hilangkan kelemumur, tak tau betul kah?

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #7 on: December 15, 2020, 07:14:53 PM »
macam mana ye?
macam banyak pengalaman kamu dalam penjagaan rambut ni..... share yg penting

lepas kita cuci rambut, kita kena pastikan rambut kering secepat mungkin,
jadi kena gunakan pengering rambut

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 13
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #8 on: December 15, 2020, 07:57:35 PM »
lepas kita cuci rambut, kita kena pastikan rambut kering secepat mungkin,
jadi kena gunakan pengering rambut

 ya betul. pengering rambut atau guna tuala yang lagi efektif? sebab saya risau kalau rambut saya nanti makin kering kalau pakai pengering

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #9 on: December 15, 2020, 08:07:14 PM »
guna produk saja? paling penting untuk mengelakkan kelemumur kan
kelemumur buat kulit gatal
product yang bagus tu pling penting dalam penjagaan rambut. and tak lupa juga jangan biarkan rambut basah terlalu lama atau perap rambut yang basah kalau yang bertudung. kalau tak, berpinak lah kelemumur

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #10 on: December 16, 2020, 06:18:42 PM »
betul, tak boleh bagi rambut dalam lembap terlalu lama, kena cepat keringkannya.
sebab kelemumur senang tumbuh dalam keadaan macam ni

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #11 on: December 16, 2020, 06:23:21 PM »
ya betul. pengering rambut atau guna tuala yang lagi efektif? sebab saya risau kalau rambut saya nanti makin kering kalau pakai pengering

pengering rambut lebih baik, cepat kering
kalau guna tuala je, rambut gosok dengan tuala akan buat rambut cepat rosak

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #12 on: December 16, 2020, 06:26:07 PM »
product yang bagus tu pling penting dalam penjagaan rambut. and tak lupa juga jangan biarkan rambut basah terlalu lama atau perap rambut yang basah kalau yang bertudung. kalau tak, berpinak lah kelemumur

yaya..lebih baik kalau produk tu ada bahan yang boleh memperbaikkan kualiti kulit rambut... lebih baik dan senang, xyah beli banyak produk

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #13 on: December 16, 2020, 09:27:29 PM »
yaya..lebih baik kalau produk tu ada bahan yang boleh memperbaikkan kualiti kulit rambut... lebih baik dan senang, xyah beli banyak produk

betul. sebab kadang kita nampak product tu bagus dekat orang lain tak bermakna benda tu bagus untuk kita. so kena buat pilihan yang betul

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 13
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #14 on: December 16, 2020, 09:33:11 PM »
pengering rambut lebih baik, cepat kering
kalau guna tuala je, rambut gosok dengan tuala akan buat rambut cepat rosak

oh saya baru tahu sebab saya pun selalu guna tuala je takut kalau pengering rambut terlalu panas pulak. so alatan apa yang best

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #15 on: December 17, 2020, 06:20:44 PM »
betul. sebab kadang kita nampak product tu bagus dekat orang lain tak bermakna benda tu bagus untuk kita. so kena buat pilihan yang betul

lain orang dia punya condition kulit rambut pun lain....
kena cuba pelbagai produk baru tau mana satu yg sesuai ngan kita

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #16 on: December 17, 2020, 06:22:22 PM »
kalau kat luar, memang kena tutup aurat, pakai tudung.
Kalau kat rumah, lebih selesa dan baik untuk rambut kalau tidak pakai...

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #17 on: December 17, 2020, 06:24:26 PM »
oh saya baru tahu sebab saya pun selalu guna tuala je takut kalau pengering rambut terlalu panas pulak. so alatan apa yang best

boleh lah cuba na98 kalau mau, ia walaupun masa mengeringkan rambut,
tapi taklah rasa panas sangat rambut tu

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #18 on: December 17, 2020, 08:11:41 PM »
lain orang dia punya condition kulit rambut pun lain....
kena cuba pelbagai produk baru tau mana satu yg sesuai ngan kita

haah betul tu. sebab nak cantik punya pasal, memang kena pilih yang betul2 sesuai and yang penting mestilah kena berbaloi dengan harga kan

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 13
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #19 on: December 17, 2020, 08:12:49 PM »
boleh lah cuba na98 kalau mau, ia walaupun masa mengeringkan rambut,
tapi taklah rasa panas sangat rambut tu

saya pun baru cari tadi di shopee and macam2 hairdryer ada cuma kena pandai pilih je. tapi suggestion awak tu pun macam bagus

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #20 on: December 18, 2020, 06:11:39 PM »
haah betul tu. sebab nak cantik punya pasal, memang kena pilih yang betul2 sesuai and yang penting mestilah kena berbaloi dengan harga kan

betul...harga setanding kualiti...tulah yang kita kena cari
janganlah guna beberapa kali je dah rosak...aiyo

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #21 on: December 18, 2020, 06:13:05 PM »
saya pun baru cari tadi di shopee and macam2 hairdryer ada cuma kena pandai pilih je. tapi suggestion awak tu pun macam bagus
shopee kah, lazada kah, asalkan online kedai memang banyak, tapi kamu kena pilih yang kamu betul-betul mau...

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #22 on: December 18, 2020, 06:15:15 PM »
haah betul tu. sebab nak cantik punya pasal, memang kena pilih yang betul2 sesuai and yang penting mestilah kena berbaloi dengan harga kan

hmm...kalau beli brand luar negara macam dyson memang mahal, jadi cuma beli jenama tempatan tapi yang berkualiti setanding dengannya lal

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 13
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #23 on: December 18, 2020, 08:24:39 PM »
shopee kah, lazada kah, asalkan online kedai memang banyak, tapi kamu kena pilih yang kamu betul-betul mau...

tulah tapi kena pandai pilih masa ada sale lah. lagi banyak barang pun boleh dapat hahah. ada discount kan...

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #24 on: December 18, 2020, 08:27:19 PM »
hmm...kalau beli brand luar negara macam dyson memang mahal, jadi cuma beli jenama tempatan tapi yang berkualiti setanding dengannya lal

kan.. kita kalau nak bergaya pun kena ukur baju dibadan sendiri. biarlah product lokal sekali pun, yang penting tak senang rosak dan selamat

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #25 on: December 24, 2020, 10:44:38 AM »
tulah tapi kena pandai pilih masa ada sale lah. lagi banyak barang pun boleh dapat hahah. ada discount kan...
Ade masa ada diskaun awak boleh tengok dekat page shopee atau lazada diorang.
Saya sllu beli kat sini sbb ni page official diorang.
https://www.lazada.com.my/shop-styling-hair-dryers/?panasonic-malaysia&from=wangpu
https://shopee.com.my/shop/62541355/search?shopCollection=43012878

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Tips mengurus rambut ketika berhijab
« Reply #26 on: December 24, 2020, 10:47:31 AM »
kan.. kita kalau nak bergaya pun kena ukur baju dibadan sendiri. biarlah product lokal sekali pun, yang penting tak senang rosak dan selamat
Sbb diorang punya invention la. Product panasonic ni byk teknologi maju.
Contoh hair dyrer diorang ada ion, ion tu stabilkan electron kat rambut supaya senang lurus.
Then dia ada nanoe untuk jaga kulit kepala rambut.