Author Topic: Naza suria untuk second car  (Read 285 times)

Offline qqbeh

  • Civilian
  • *
  • Posts: 36
Naza suria untuk second car
« on: January 26, 2021, 08:37:51 PM »
Hi korang,
Nak tanya naza suria, kia picanto problem ke? I nak beli second car.. tengok kat mudah memang agak memenuhi bajet i la dalam rm8k ke bawah.. sebab i nak buat berulang ambik anak sekolah and pegi beli barang dapur.. dedekat jelah kirenya bukan untuk travel jauh..
I cuma pelik bila survey2 kat mudah murah, leh dapat rm5k.. viva auto mahal.. takde 10-11k jangan arap nk dpt la..
Ke spare part utk naza suria aka kia picanto ni susah nak dapat uols?
Buntu. Tapi memang perlu kereta yg dalam bajet rm8k ke bawah..

Offline orange12

  • Civilian
  • *
  • Posts: 8
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #1 on: January 27, 2021, 12:43:09 PM »
Hi korang,
Nak tanya naza suria, kia picanto problem ke? I nak beli second car.. tengok kat mudah memang agak memenuhi bajet i la dalam rm8k ke bawah.. sebab i nak buat berulang ambik anak sekolah and pegi beli barang dapur.. dedekat jelah kirenya bukan untuk travel jauh..
I cuma pelik bila survey2 kat mudah murah, leh dapat rm5k.. viva auto mahal.. takde 10-11k jangan arap nk dpt la..
Ke spare part utk naza suria aka kia picanto ni susah nak dapat uols?
Buntu. Tapi memang perlu kereta yg dalam bajet rm8k ke bawah..

hmm saya tak berapa suka product kia sebab value bila nak jual balik rendah. unless if you nak pakai selamanya ok la

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #2 on: January 27, 2021, 12:44:57 PM »
Hi korang,
Nak tanya naza suria, kia picanto problem ke? I nak beli second car.. tengok kat mudah memang agak memenuhi bajet i la dalam rm8k ke bawah.. sebab i nak buat berulang ambik anak sekolah and pegi beli barang dapur.. dedekat jelah kirenya bukan untuk travel jauh..
I cuma pelik bila survey2 kat mudah murah, leh dapat rm5k.. viva auto mahal.. takde 10-11k jangan arap nk dpt la..
Ke spare part utk naza suria aka kia picanto ni susah nak dapat uols?
Buntu. Tapi memang perlu kereta yg dalam bajet rm8k ke bawah..

beli second hand car ni kena check condition betul betul, salah pilih nyesal nanti

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #3 on: January 28, 2021, 12:26:09 PM »
hmm saya tak berapa suka product kia sebab value bila nak jual balik rendah. unless if you nak pakai selamanya ok la

sama la saya prefer kereta lokal lagila dari kia tu, myvi ke axia ke harga resell tinggi

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 27
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #4 on: January 28, 2021, 12:28:14 PM »
beli second hand car ni kena check condition betul betul, salah pilih nyesal nanti

make sure kena check detail bahagian enjin, yela kita taktau apa history dia, owner pakai minyak apa semua

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #5 on: January 28, 2021, 08:09:48 PM »
hmm saya tak berapa suka product kia sebab value bila nak jual balik rendah. unless if you nak pakai selamanya ok la

setuju. kurang minat la keter kia ni. aku salu dengar mslh dia sana sini. Ko angkat jeala viva tu, jimat minyak keter tu

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 16
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #6 on: January 28, 2021, 08:11:01 PM »
make sure kena check detail bahagian enjin, yela kita taktau apa history dia, owner pakai minyak apa semua

make sure gak keter tu dr mana asal die. jangan beli keter yg penah tenggelam dlm banjir. Parah nnti kau nak jaga enjin die

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 27
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #7 on: January 29, 2021, 12:25:19 PM »
setuju. kurang minat la keter kia ni. aku salu dengar mslh dia sana sini. Ko angkat jeala viva tu, jimat minyak keter tu

betul, pastu kasi minyak yang power sikit settlee

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 27
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #8 on: January 29, 2021, 12:26:39 PM »
make sure gak keter tu dr mana asal die. jangan beli keter yg penah tenggelam dlm banjir. Parah nnti kau nak jaga enjin die

haha eloknya bawak la kawan ko yg pandai bab kereta or kawan mekanik ke kalau ada

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #9 on: January 30, 2021, 12:17:31 PM »
betul, pastu kasi minyak yang power sikit settlee

ye kalau saya memang suka isi ron 97, performance jauh beza dgn 95

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 48
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #10 on: January 30, 2021, 12:19:01 PM »
haha eloknya bawak la kawan ko yg pandai bab kereta or kawan mekanik ke kalau ada

tak pun tengok youtube je banyak skarang orang tunjuk kriteria yg perlu kita telitikan masa beli kereta second

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 27
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #11 on: January 31, 2021, 12:01:02 PM »
ye kalau saya memang suka isi ron 97, performance jauh beza dgn 95

saya sekarang pakai primax pro race. Enjin hidup terus dengan lancar dan takde bunyi kasar macam dulu dah

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 27
Re: Naza suria untuk second car
« Reply #12 on: January 31, 2021, 12:02:32 PM »
tak pun tengok youtube je banyak skarang orang tunjuk kriteria yg perlu kita telitikan masa beli kereta second

betul jugak ni, banyak cara sebenarnya untuk elak kena tipu dgn owner kereta