Author Topic: Problem motor baru  (Read 116 times)

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Problem motor baru
« on: April 06, 2021, 11:24:49 AM »
Member - member mintak tolong, aku baru je beli skuter bulan 2 tahun lepas. Aku beli honda beat model baru. RM5k harganya.
Tapi bawak motor rasa macam kurang ok baru - baru ni. Aku pun tak tau ape punca nya. Bunyi semua macam biasa. Bawak je lembab. Mcm stuck.


Offline huala

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: Problem motor baru
« Reply #1 on: April 07, 2021, 12:36:27 PM »
takkan motor baru jadi dah, better bawa kedai tu balik waranti ada chck kut ada spare part prob. kalau yamaha ada waranti 2 thun.

Offline gaharga

  • Civilian
  • *
  • Posts: 15
Re: Problem motor baru
« Reply #2 on: April 08, 2021, 10:27:42 AM »
Member - member mintak tolong, aku baru je beli skuter bulan 2 tahun lepas. Aku beli honda beat model baru. RM5k harganya.
Tapi bawak motor rasa macam kurang ok baru - baru ni. Aku pun tak tau ape punca nya. Bunyi semua macam biasa. Bawak je lembab. Mcm stuck.
tukar minyak hitam okay kut mungkin dh lebih mileage yg sepatutnya

Offline juicemaker09

  • Civilian
  • *
  • Posts: 55
Re: Problem motor baru
« Reply #3 on: April 09, 2021, 11:44:22 PM »
mungkin jugak sbb minyak petrol salah isi... ko ada tak main campur2 minyak petrol?

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 46
Re: Problem motor baru
« Reply #4 on: April 10, 2021, 12:00:45 AM »
salah isi ke salah guna jenama minyak petrol tu?  :)

Offline gaharga

  • Civilian
  • *
  • Posts: 15
Re: Problem motor baru
« Reply #5 on: April 10, 2021, 05:56:56 AM »
mungkin jugak sbb minyak petrol salah isi... ko ada tak main campur2 minyak petrol?
campur ni main peranan jugak eh?

Offline huala

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: Problem motor baru
« Reply #6 on: April 10, 2021, 06:37:45 AM »
salah isi ke salah guna jenama minyak petrol tu?  :)
salah isi tu mksudnya cmpur ron atau guna brand yg serasi dgn kereta

Offline jameslee

  • Civilian
  • *
  • Posts: 28
Re: Problem motor baru
« Reply #7 on: April 11, 2021, 10:45:35 AM »
tukar minyak hitam okay kut mungkin dh lebih mileage yg sepatutnya
betul tu boleh jdi punca ni, tak servis lama ikut time lama2 power down tu

Offline jameslee

  • Civilian
  • *
  • Posts: 28
Re: Problem motor baru
« Reply #8 on: April 11, 2021, 10:50:52 AM »
salah isi tu mksudnya cmpur ron atau guna brand yg serasi dgn kereta
campur ron tak jadi malash la sebab seliter ron 95 dan ron 97 mempunyai jumlah tenaga yang sama

Offline huala

  • Civilian
  • *
  • Posts: 40
Re: Problem motor baru
« Reply #9 on: April 11, 2021, 10:05:11 PM »
campur ron tak jadi malash la sebab seliter ron 95 dan ron 97 mempunyai jumlah tenaga yang sama
ouh ingat bleh drag power sebab ada campur lain ron sbb mana tahu 2 tu lain chemicalnya.

Offline gaharga

  • Civilian
  • *
  • Posts: 15
Re: Problem motor baru
« Reply #10 on: April 11, 2021, 10:57:42 PM »
betul tu boleh jdi punca ni, tak servis lama ikut time lama2 power down tu
elok jumpa la mekanik kalau rasa lain sbb lama2 simpan kang mkin teruk pulak mesti ada salah kat mana tu

Offline juicemaker09

  • Civilian
  • *
  • Posts: 55
Re: Problem motor baru
« Reply #11 on: Yesterday at 12:11:47 AM »
salah isi tu mksudnya cmpur ron atau guna brand yg serasi dgn kereta

maksud saya ialah pembentukan sisa deposit minyak di dlm enjin drpd campuran minyak yg digunakan

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 46
Re: Problem motor baru
« Reply #12 on: Yesterday at 12:15:37 AM »
salah isi tu mksudnya cmpur ron atau guna brand yg serasi dgn kereta


guna brand yg x serasi dgn kereta