Author Topic: Increase jualan barang mekap... tolong...  (Read 1242 times)

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Increase jualan barang mekap... tolong...
« on: April 07, 2021, 04:06:18 PM »
Hi korang aku ada buat barang make up jenama aku sendiri, sekarang barang yang banyak aku jual, cc cream dgn face palette aku sebab cc cream and palette ni aku buat tone untuk orang malaysia so ramai kawan - kawan aku dan kenalan terdekat diorang yang order, tapi aku ade jugak jual barang macam face wash set, lip gloss yang ni aku ade problem nak jual, aku ade stok banyak benda ni yang tak terjual, harap korang boleh bagi idea.

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 61
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #1 on: April 07, 2021, 04:16:11 PM »
Macam mana u market your produk eh? Ade letak dalam sosial media ke? Macam facebook and instagram. Sebab selalu dua - dua ni yang senang orang nak contact u kalau diorang berminat.

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 10
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #2 on: April 07, 2021, 04:20:07 PM »
Dah berapa lama bisnes sis ni, actually kalau bisnes baru mmg ambik masa sikit nak capai sales.

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #3 on: April 07, 2021, 04:24:50 PM »
Macam mana u market your produk eh? Ade letak dalam sosial media ke? Macam facebook and instagram. Sebab selalu dua - dua ni yang senang orang nak contact u kalau diorang berminat.
Mesti lah ada, i buat sebijik macam orang lain jugak i letak dekat facebook, letak dekat instagram twitter, i even hire freelancer buat ads untuk my product sebab i tak tau buat sendiri. Tapi macam takde hasil pulak.

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #4 on: April 07, 2021, 04:26:31 PM »
Dah berapa lama bisnes sis ni, actually kalau bisnes baru mmg ambik masa sikit nak capai sales.
Almost a year, tak sampai setahun lagi, i tak rasa baru sangat tapi takde lah lama sangat. I tau i pun tak de lah terkejar kan sales tu cuma some of my product macam takde orang beli compared to certain product Tak tau salah nye dekat mana.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #5 on: April 07, 2021, 04:34:19 PM »
Hi korang aku ada buat barang make up jenama aku sendiri, sekarang barang yang banyak aku jual, cc cream dgn face palette aku sebab cc cream and palette ni aku buat tone untuk orang malaysia so ramai kawan - kawan aku dan kenalan terdekat diorang yang order, tapi aku ade jugak jual barang macam face wash set, lip gloss yang ni aku ade problem nak jual, aku ade stok banyak benda ni yang tak terjual, harap korang boleh bagi idea.
Saya rasa barang mekap sepatutnye senang je akak boleh jual sebab kebanyakan bisnes lebih kepada food dan digital sekarang ni.
Saya nak share je lah beberapa perkara sebab saya pun ada jual makanan tapi boleh apply dekat mana - mana industri jugak.
Satu bende paling efektif yang akak boleh buat dekat social meedia tu akak hire influencer yang banyak following untuk try produk akak.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #6 on: April 07, 2021, 04:37:41 PM »
Mesti lah ada, i buat sebijik macam orang lain jugak i letak dekat facebook, letak dekat instagram twitter, i even hire freelancer buat ads untuk my product sebab i tak tau buat sendiri. Tapi macam takde hasil pulak.
Kita tak boleh nak ikut orang je, sebab semua orang tu tak sama, kadang - kadang maybe tak sesuai dengan bisnes kita. Macam ads tu mahal jugak, rugi je kalau tak kena dekat audience yang betol. Lepas dah dapat profit baru lah boleh buat ads, macam saya dah plan nak buat kat billboard pulak tapi tunggu masa yang betul je.

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 11
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #7 on: April 07, 2021, 04:40:56 PM »
Barang kena murah baru orang beli, kalau mahal macam simplicity pikir dua kali jugak sebab bukan barang artis.  :D

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #8 on: April 07, 2021, 04:44:33 PM »
Saya rasa barang mekap sepatutnye senang je akak boleh jual sebab kebanyakan bisnes lebih kepada food dan digital sekarang ni.
Saya nak share je lah beberapa perkara sebab saya pun ada jual makanan tapi boleh apply dekat mana - mana industri jugak.
Satu bende paling efektif yang akak boleh buat dekat social meedia tu akak hire influencer yang banyak following untuk try produk akak.
Thanks for sharing, actually bende ni i pernah terpikir tapi saya tak tau kos nak bayar influencer tu macam mahal pulak, ade tanya diorang ambik sampai beribu jugak. Sebab i punya profit now takdelah banyak sangat, bisnes pun uruskan alone saja.

Offline fannimac

  • Civilian
  • *
  • Posts: 57
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #9 on: April 07, 2021, 04:47:04 PM »
Kita tak boleh nak ikut orang je, sebab semua orang tu tak sama, kadang - kadang maybe tak sesuai dengan bisnes kita. Macam ads tu mahal jugak, rugi je kalau tak kena dekat audience yang betol. Lepas dah dapat profit baru lah boleh buat ads, macam saya dah plan nak buat kat billboard pulak tapi tunggu masa yang betul je.
I see, banyak jugak benda yang boleh buat ye, how do find all these things? Sebab i baca and belajar dari macam - macam tempat still tak dapat nak plan benda - benda macam ni. Apprecita if u can share.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #10 on: April 07, 2021, 04:50:53 PM »
Barang kena murah baru orang beli, kalau mahal macam simplicity pikir dua kali jugak sebab bukan barang artis.  :D
Simplicity pun laku jugak walaupun mahal maa, dia mmg imej premium brand. Still orang beli dan percaya, tengok lah dia iklan kat tv owner pun banyak fanbase Datuk CT.... pandai lah cara marketing diorang.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #11 on: April 07, 2021, 04:53:34 PM »
Thanks for sharing, actually bende ni i pernah terpikir tapi saya tak tau kos nak bayar influencer tu macam mahal pulak, ade tanya diorang ambik sampai beribu jugak. Sebab i punya profit now takdelah banyak sangat, bisnes pun uruskan alone saja.
Cari yang influencer puluh - ribu pun berapa ratus je bayar, ade yang terima produk pun cukup. Ni namanya ikut costing bisnes kita, kalau cukup duit buat lebih, kalau takde duit boleh print brochure sendiri pastu distribute atau siarkan je kat papan iklan 7e tu. Macam - macam cara sebenarnye.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Increase jualan barang mekap... tolong...
« Reply #12 on: April 07, 2021, 05:00:19 PM »
I see, banyak jugak benda yang boleh buat ye, how do find all these things? Sebab i baca and belajar dari macam - macam tempat still tak dapat nak plan benda - benda macam ni. Apprecita if u can share.
Saya ada join masterclass sebelum ni, kat situ saya mula dapat tau banyak strategy macam ni. Memaang berguna sgt sebab saya pun kira new business owner. Mmg dia ajar drpd foundation lah.. class tu company Roar Point yang anjurkan. Sy call diorang je nak pergi class tu 03-7890179. Nanti ade lah diorang hntr email. Bab harga mmg tak risau sebab saya pergi tu byk soalan yang terjawab, pastu lepas abis kelas tu diorang akan bagi cosultation jugak, added value gitu.