Author Topic: Bajet ade tapi tak tau nak start  (Read 847 times)

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Bajet ade tapi tak tau nak start
« on: May 12, 2021, 11:32:51 AM »
Salam forumer sekalian, aku ni dah cukup kumpul duit untuk start bisnes. Aku tengok ramai kawan - kawan dekat facebook dah start jual - barang - barang. Aku berminat nak jual kerepek dan kuih raya. Tapi problem nye aku tak tau nak start macam mana. Boleh mintak pendapat korang ape proses nak mulakan bisnes ye?

Offline gaokopi

  • Civilian
  • *
  • Posts: 24
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #1 on: May 12, 2021, 11:37:26 AM »
Tak payah pikir terlalu complicated bro, just jual secara kecil - kecilan dulu. Macam member saya yang jual kuih muih akan jual lalu whatsapp kat family dan member - member ofis diaorang. Boleh try cara macam ni.

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 70
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #2 on: May 12, 2021, 11:40:50 AM »
Saya setuju... saya dulu pun start kecik je dulu... susah nak jual mula - mula tapi bila orang dah kenal ade mase diorang tinggal order je. Trusted customer tapi tu lah nak cari customer baru tu yang masih tak pro.

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 15
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #3 on: May 12, 2021, 11:43:07 AM »
Aku bukan nak jatuhkan semangat tapi aku rasa dah banyak sangat orang yang jual kerepek dan kuih. Even tak raya pun boleh dapat kuih.

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 67
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #4 on: May 12, 2021, 11:47:52 AM »
Last month aku ade pergi masteclass Marketing roar point ni. Memang sebenarnya banyak cara nak star bisnes untuk yang baru nak mula ni. Sebab dia ada ajar kalau kita kurang bajet memang tak berbaloi lah kalau nak buat iklan besar - besar. Kita boleh buat phamplet.

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 67
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #5 on: May 12, 2021, 11:50:26 AM »
Saya setuju... saya dulu pun start kecik je dulu... susah nak jual mula - mula tapi bila orang dah kenal ade mase diorang tinggal order je. Trusted customer tapi tu lah nak cari customer baru tu yang masih tak pro.
Yang ni kalau kite belajar banyak je cara nak cari customer baru, contohnya boleh bukak social media account untuk bisnes kita lepas tu approach orang lain. Mintak influencer buat review, kalau cukup duit boleh buat ads memandangkan semua dah pakai mobile sekarang senang nak capai audience tu.

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 67
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #6 on: May 12, 2021, 11:52:10 AM »
Aku bukan nak jatuhkan semangat tapi aku rasa dah banyak sangat orang yang jual kerepek dan kuih. Even tak raya pun boleh dapat kuih.
Ni satu benda yang aku belajar dekat kelas diorang ni walaupun ramai jual bende yang sama kita kena buat ekstra, standout lah daripada yang lain, contoh kalau jual kerepek pisang boleh buat warna kerepek tu warna lain, perisa lain daripada yang lain. Jangan buat sama macam orang lain.

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 58
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #7 on: May 12, 2021, 02:40:58 PM »
Last month aku ade pergi masteclass Marketing roar point ni. Memang sebenarnya banyak cara nak star bisnes untuk yang baru nak mula ni. Sebab dia ada ajar kalau kita kurang bajet memang tak berbaloi lah kalau nak buat iklan besar - besar. Kita boleh buat phamplet.
TQ sharing ilmu. Sekarang baru namak sikit la macam mana korang pikir bisnes ni. Aku pun tak pernah ade pengalaman pasal bisnes so tak tau. Yang masterclas ni ape lagi yang dia ajar ye?

Offline Aminsg

  • Civilian
  • *
  • Posts: 67
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #8 on: May 12, 2021, 02:53:07 PM »
TQ sharing ilmu. Sekarang baru namak sikit la macam mana korang pikir bisnes ni. Aku pun tak pernah ade pengalaman pasal bisnes so tak tau. Yang masterclas ni ape lagi yang dia ajar ye?
Masterclass ni ade ajar cara paling efektif dapatkan sales dan branding untuk company image... selalu orang nak fikir sales je tapi lupa pasal branding diorang, dulu aku pun tak terpikir pasal branding ni tapi rupanya penting jugak sebab tu yang membezakan kita dengan brand lain.

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 70
Re: Bajet ade tapi tak tau nak start
« Reply #9 on: May 12, 2021, 02:57:58 PM »
Ni satu benda yang aku belajar dekat kelas diorang ni walaupun ramai jual bende yang sama kita kena buat ekstra, standout lah daripada yang lain, contoh kalau jual kerepek pisang boleh buat warna kerepek tu warna lain, perisa lain daripada yang lain. Jangan buat sama macam orang lain.
Terbaik lah, no wonder lah peniaga sekarang banyak yang tak dapat buat income lepas tu takde semangat dah nak berniaga, sbb semua masuk berniaga buta - buta je takde ape - ape pengetahuan.  :phew: