Author Topic: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?  (Read 624 times)

Offline carriefire

  • Civilian
  • *
  • Posts: 61
Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« on: September 22, 2021, 02:24:09 PM »
 Ada tak sapa yang tahu macam mana nak kasi rambut yang kerinting jadi lurus tapi tak nak menggunakan teknik rebonding tu.. Ada orang cakap ade sejenis ubat rambut yang boleh kasi rambut jadi lurus..

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #1 on: September 23, 2021, 05:15:54 PM »
Ada tak sapa yang tahu macam mana nak kasi rambut yang kerinting jadi lurus tapi tak nak menggunakan teknik rebonding tu.. Ada orang cakap ade sejenis ubat rambut yang boleh kasi rambut jadi lurus..
rambut keriting jadi lurus tu takpasti lah pulak, tapii klau nk jadi kan yg nk bagi senang urus sye tahu lah boleh guna mcm conditioner, hair oil atau pun leave on cream/conditioner. mcm apa pakai mask rambut utk lembut kn rambut senang nk lurus pkai jarii. itu keriting sbb rambut kering ke mmg semula jadi?

Offline beeyii

  • Civilian
  • *
  • Posts: 44
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #2 on: September 23, 2021, 05:35:46 PM »
Ada tak sapa yang tahu macam mana nak kasi rambut yang kerinting jadi lurus tapi tak nak menggunakan teknik rebonding tu.. Ada orang cakap ade sejenis ubat rambut yang boleh kasi rambut jadi lurus..
ak pn xsure lak mcm mne nak bgi.. tp pernah lh baca kalo nk bgi lurus cam xnmpk gerbang gitu pkai minyak zaiton, lidah buaya, santan dgn yogart buat cam mask.. tp tu klau mcm cara organik lah cam petua lah gitu, tp skrg kn bnyk dah brand yg boleh pkai sbb ada bhan organik senang gak nk pakai terus..

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #3 on: September 23, 2021, 06:01:03 PM »
ak pn xsure lak mcm mne nak bgi.. tp pernah lh baca kalo nk bgi lurus cam xnmpk gerbang gitu pkai minyak zaiton, lidah buaya, santan dgn yogart buat cam mask.. tp tu klau mcm cara organik lah cam petua lah gitu, tp skrg kn bnyk dah brand yg boleh pkai sbb ada bhan organik senang gak nk pakai terus..
ha kan! sye pun ada baca yg klau nk mudah luruskan dan bagi lembut rambut kne buat mask, pkai hair mask/leave on cream or conditioner yg bagi rambut hydrate/moist supaya rambut takkering. sbb bnyk dah brand yg buat dari bahan2 yg ok nk pakai. klau rajin boleh pkai mcm lidah buaya semua tu buat sendiri klau takrajin mcm sye bli je dkt watson/guardian terus pkai hehe.

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 10
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #4 on: September 23, 2021, 07:54:02 PM »
Ada tak sapa yang tahu macam mana nak kasi rambut yang kerinting jadi lurus tapi tak nak menggunakan teknik rebonding tu.. Ada orang cakap ade sejenis ubat rambut yang boleh kasi rambut jadi lurus..

hmmm kalau nak luruskan rambut kerinting naturally mmg akan ambik masa lama laa sbb klau guna rebonding kan ada chemical rambut yg buat cepat lurus kan.. maybe boleh try hair straightener everyday? tapi kena make sure rambut moisturise la

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 11
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #5 on: September 23, 2021, 07:56:37 PM »
ak pn xsure lak mcm mne nak bgi.. tp pernah lh baca kalo nk bgi lurus cam xnmpk gerbang gitu pkai minyak zaiton, lidah buaya, santan dgn yogart buat cam mask.. tp tu klau mcm cara organik lah cam petua lah gitu, tp skrg kn bnyk dah brand yg boleh pkai sbb ada bhan organik senang gak nk pakai terus..
better buat hair mask sendiri laa sbb takut kalau guna yg dari source yang guna chemical ni, rambut lagi senang rosak dri guna kita buat sendiri. sbb at least kita tahu bahan yg kita gna tu lgi selamat

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #6 on: September 24, 2021, 05:15:14 PM »
hmmm kalau nak luruskan rambut kerinting naturally mmg akan ambik masa lama laa sbb klau guna rebonding kan ada chemical rambut yg buat cepat lurus kan.. maybe boleh try hair straightener everyday? tapi kena make sure rambut moisturise la
betul klau nk pakai hair strengthener mmg kne pakai pelembap mcm cream yg boleh elakkan rambut kering dan cepat rosak. mcm pkai leave on cream dkt rambut buksn lrmbut je siap dpt elakkn rambut kering dgn wangi lagi.

Offline beeyii

  • Civilian
  • *
  • Posts: 44
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #7 on: September 24, 2021, 08:16:40 PM »
better buat hair mask sendiri laa sbb takut kalau guna yg dari source yang guna chemical ni, rambut lagi senang rosak dri guna kita buat sendiri. sbb at least kita tahu bahan yg kita gna tu lgi selamat
eeh xde lah. kalo pkai yg aku pkai ni brand safi ok je mmg bahan yg slamat dgunakn. pastu ada habatus sauda, tp kalo ko prefer nk buat sndri pun ok je xde masalah. yg penting kne dgn rambut ngam je.

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 11
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #8 on: September 24, 2021, 10:43:01 PM »
eeh xde lah. kalo pkai yg aku pkai ni brand safi ok je mmg bahan yg slamat dgunakn. pastu ada habatus sauda, tp kalo ko prefer nk buat sndri pun ok je xde masalah. yg penting kne dgn rambut ngam je.

kau pkai safi yg jenis apa? diorg ada tak untuk rambut curl. sbb kalau basuh lepastu msti gerbang la rambut. diorg ada tak serum ke apa ke? sbb mana la tau kan sng cari product nya

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 10
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #9 on: September 24, 2021, 10:45:39 PM »
betul klau nk pakai hair strengthener mmg kne pakai pelembap mcm cream yg boleh elakkan rambut kering dan cepat rosak. mcm pkai leave on cream dkt rambut buksn lrmbut je siap dpt elakkn rambut kering dgn wangi lagi.

kan kan. dulu mmg rajin pakai hair straightener tpi rmbut sy pkai serum ke apa, dia tak mnjadi kan so dia jadi kusut. so mmg lepstu sy stop terus. nak cri product baru skrg tapi tktau apa yg best. leave on cream tu dh lama ke guna?

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #10 on: September 25, 2021, 05:20:08 PM »
kan kan. dulu mmg rajin pakai hair straightener tpi rmbut sy pkai serum ke apa, dia tak mnjadi kan so dia jadi kusut. so mmg lepstu sy stop terus. nak cri product baru skrg tapi tktau apa yg best. leave on cream tu dh lama ke guna?
hm betul klau takde produk yg sesuai nnti makin kering then rosak pulak kn. yg best skrg sye pkai leave on cream safi shayla yg pink tu dia lmbut kan rambut dan takbagi kering pun, klau ada jenis rambut lemah ke kan senang putus ke apa klau pkai yg ni jadi lagi sihat dgn kuatkn rambut.

Offline beeyii

  • Civilian
  • *
  • Posts: 44
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #11 on: September 25, 2021, 05:45:01 PM »
kau pkai safi yg jenis apa? diorg ada tak untuk rambut curl. sbb kalau basuh lepastu msti gerbang la rambut. diorg ada tak serum ke apa ke? sbb mana la tau kan sng cari product nya
aku pkai yg leave on cream tu botol kaler pink purple mcm tu.. kalo rambut curly ke apa pun bole pkai sebab mmg dia kasi lembut rambut dan senang nk lurusknn.. boleh bli dkt watson weh..

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 10
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #12 on: September 25, 2021, 09:34:24 PM »
hm betul klau takde produk yg sesuai nnti makin kering then rosak pulak kn. yg best skrg sye pkai leave on cream safi shayla yg pink tu dia lmbut kan rambut dan takbagi kering pun, klau ada jenis rambut lemah ke kan senang putus ke apa klau pkai yg ni jadi lagi sihat dgn kuatkn rambut.

ohhh yeke. macam nak try la tapi dia jenis yg melekit tak? sbb kadang sy pkai dia terus buat rmbut berminyak. lagi2 pakai tudung mmg rambut jadi kepam la kalau bukak tudung

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 11
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #13 on: September 25, 2021, 09:36:49 PM »
aku pkai yg leave on cream tu botol kaler pink purple mcm tu.. kalo rambut curly ke apa pun bole pkai sebab mmg dia kasi lembut rambut dan senang nk lurusknn.. boleh bli dkt watson weh..
laa dah ad kat watsons ke haritu ada jgk pergi tapi tak perasan pulak.. slalu nmpk yg safi tu. tapi kena pegi lagi la ni hihiih. kau pakai yg satu set ke? atau just dia punya leave on cream tu je

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #14 on: September 26, 2021, 07:44:02 PM »
ohhh yeke. macam nak try la tapi dia jenis yg melekit tak? sbb kadang sy pkai dia terus buat rmbut berminyak. lagi2 pakai tudung mmg rambut jadi kepam la kalau bukak tudung
tkmelekit lgsung punnn awk try lah best je texture dia tkannoying hahah. betul tpi yg ni memang sesuai utk perempuan ber hijab jugak sbb bau dia wangi tahan lama. so klau pkai tudung pun tkkan jadi masalah. satu lagi cream ni cpt kering, tkperlu basuh dan senang nk pakai.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #15 on: September 26, 2021, 07:47:15 PM »
aku pkai yg leave on cream tu botol kaler pink purple mcm tu.. kalo rambut curly ke apa pun bole pkai sebab mmg dia kasi lembut rambut dan senang nk lurusknn.. boleh bli dkt watson weh..
sangat betul! cream ni sesuai dgn semua jenis rambut lagi klau mcm keringting curly ni nk bagi rambut lembut dan senang lurus pkai je lepas syampu nnti rambut jadi sgt lembut tkde lah kusut kusut ke apa. sgt reccomen utk try!

Offline beeyii

  • Civilian
  • *
  • Posts: 44
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #16 on: September 26, 2021, 08:28:36 PM »
laa dah ad kat watsons ke haritu ada jgk pergi tapi tak perasan pulak.. slalu nmpk yg safi tu. tapi kena pegi lagi la ni hihiih. kau pakai yg satu set ke? atau just dia punya leave on cream tu je
pkai je sekali satu set.. senang hahha. tp tak ak baru try dia punye leave on cream pasal kan leave on cream dia best so ak nk try dia punya shammpo plak. jgn lupa try tau kecik je botolnya pkai sebulan tengok lah mcm mana dkt rambut ko ok tak.

Offline milcyr

  • Civilian
  • *
  • Posts: 11
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #17 on: September 26, 2021, 08:30:07 PM »
pkai je sekali satu set.. senang hahha. tp tak ak baru try dia punye leave on cream pasal kan leave on cream dia best so ak nk try dia punya shammpo plak. jgn lupa try tau kecik je botolnya pkai sebulan tengok lah mcm mana dkt rambut ko ok tak.

ohhh kalau cmtu sy pun nk try jugkla stu set dia. alang2 nnti kalau product yg guna skrg dah habis kann. baru sng sikit. kalau habis pun sng nk cri sbb product local. lgipun dia tahan lama kaan. kalau ok, mmg akan recommend dekat tmpt kerja

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 10
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #18 on: September 26, 2021, 08:31:22 PM »
tkmelekit lgsung punnn awk try lah best je texture dia tkannoying hahah. betul tpi yg ni memang sesuai utk perempuan ber hijab jugak sbb bau dia wangi tahan lama. so klau pkai tudung pun tkkan jadi masalah. satu lagi cream ni cpt kering, tkperlu basuh dan senang nk pakai.

ohh tula sbb dulu kalau pakai serum ke apa, esknya rmbut terus start berminyak. tu yg sy stop kejap guna and elok je pulak takde masalah yg teruk sangat ke apa kan

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #19 on: September 30, 2021, 01:51:55 PM »
ohhh kalau cmtu sy pun nk try jugkla stu set dia. alang2 nnti kalau product yg guna skrg dah habis kann. baru sng sikit. kalau habis pun sng nk cri sbb product local. lgipun dia tahan lama kaan. kalau ok, mmg akan recommend dekat tmpt kerja
Share dengan u gambar set dia ni ye.

Offline bbpinkie

  • Civilian
  • *
  • Posts: 47
Re: Macam mana rambut yang kerinting jadi lurus?
« Reply #20 on: September 30, 2021, 01:55:43 PM »
ohh tula sbb dulu kalau pakai serum ke apa, esknya rmbut terus start berminyak. tu yg sy stop kejap guna and elok je pulak takde masalah yg teruk sangat ke apa kan
Kena cari yang watery texture baru selesa, especially time pakai tudung. Pakai sikit je dah cukup.