Author Topic: Pendapat tentang kes covid semasa?  (Read 806 times)

Offline qqbeh

  • Civilian
  • *
  • Posts: 39
Pendapat tentang kes covid semasa?
« on: March 01, 2022, 05:21:38 PM »
Kalau korang follow kes covid harian korang akan perasan yang kes kadang terlalu tinggi, paling rendah pun kes 20k. Macam aku tak risau sangat sebab kita semua dah ambk booster, tak takut sangat kalau kena covid ni. Tapi still kena berjaga - jaga. Macam mana korang sty safe pada zaman covid ni?

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 82
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #1 on: March 01, 2022, 06:09:44 PM »
Kalau korang follow kes covid harian korang akan perasan yang kes kadang terlalu tinggi, paling rendah pun kes 20k. Macam aku tak risau sangat sebab kita semua dah ambk booster, tak takut sangat kalau kena covid ni. Tapi still kena berjaga - jaga. Macam mana korang sty safe pada zaman covid ni?
yee skrg ni banyak sngt kes.. mcm biasa aku akan sentiasa sanitize tangan lepas atau sebelum pegang barang.. and then balik rumah tu mmg akan terus basuh baju yg dah guna untuk keluar and tukar baju lain

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 43
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #2 on: March 01, 2022, 06:11:57 PM »
susah jugak nk jge sbnrnya.. sbb duduk rumah pon tibe2 bleh tau positive.. yg pnting kena jga ksihatan like mkn vitamin and then msti kne pastikan apa yg kita pkai kat umah tu bersih.. kne kerap tukar cadar, bntl tu sume

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 12
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #3 on: March 01, 2022, 07:50:03 PM »
susah jugak nk jge sbnrnya.. sbb duduk rumah pon tibe2 bleh tau positive.. yg pnting kena jga ksihatan like mkn vitamin and then msti kne pastikan apa yg kita pkai kat umah tu bersih.. kne kerap tukar cadar, bntl tu sume
sbb kena selalu cuci cadar baju semua ni la aku dah tukar washer yg lebih padu features dia. hehehe

Offline kiwikandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 12
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #4 on: March 01, 2022, 07:51:02 PM »
yee skrg ni banyak sngt kes.. mcm biasa aku akan sentiasa sanitize tangan lepas atau sebelum pegang barang.. and then balik rumah tu mmg akan terus basuh baju yg dah guna untuk keluar and tukar baju lain
ye sama lah, tambah2 kalau ada kecil yg tak vaksin lagi kat rumah mesti kena extra care bab2 ni. kena pilih washer yg ada feature blueag+

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 21
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #5 on: March 02, 2022, 12:54:15 PM »
ye sama lah, tambah2 kalau ada kecil yg tak vaksin lagi kat rumah mesti kena extra care bab2 ni. kena pilih washer yg ada feature blueag+
saya guna panasonic front load yg baru bukan setakat ada blueag+ ada bnyk lagi features dia. skrg ni ramai tak tahu pasal features kat washer sbb tak nak keluar duit utk beli washer mahal.

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 21
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #6 on: March 02, 2022, 12:55:05 PM »
sbb kena selalu cuci cadar baju semua ni la aku dah tukar washer yg lebih padu features dia. hehehe
you guna apa? i nk tahu review pls haha

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 43
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #7 on: March 02, 2022, 10:47:46 PM »
sbb kena selalu cuci cadar baju semua ni la aku dah tukar washer yg lebih padu features dia. hehehe
hahaha btuul. and nak cri washer pun kena pandai jugak tauu. aku ada tgk function sekarang mmg hebat2, yg paling penting kena save elektrik dengan water la.. kau guna washer apa skg?

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 82
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #8 on: March 02, 2022, 10:49:46 PM »
saya guna panasonic front load yg baru bukan setakat ada blueag+ ada bnyk lagi features dia. skrg ni ramai tak tahu pasal features kat washer sbb tak nak keluar duit utk beli washer mahal.
waahh ada org dah angkut panasonic.. best kan guna.. mmg ingat plan if washer sekarang buat hal which dah nampak dah symptoms, nak tukar panasonic jugak. suka dia punya stainmaster function tu

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 21
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #9 on: March 03, 2022, 02:00:19 AM »
hahaha btuul. and nak cri washer pun kena pandai jugak tauu. aku ada tgk function sekarang mmg hebat2, yg paling penting kena save elektrik dengan water la.. kau guna washer apa skg?
kalau saya guna panasonic front load tu best tau sbb bnyk features baru

Offline aimanteno

  • Civilian
  • *
  • Posts: 21
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #10 on: March 03, 2022, 02:01:16 AM »
waahh ada org dah angkut panasonic.. best kan guna.. mmg ingat plan if washer sekarang buat hal which dah nampak dah symptoms, nak tukar panasonic jugak. suka dia punya stainmaster function tu
sblum ni guna takde stain master skrg dah ada beza teruk je baju. skali basuh mmg betul2 bersih even sekecil kotor pun bersih teruk

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 82
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #11 on: March 03, 2022, 08:39:58 PM »
sblum ni guna takde stain master skrg dah ada beza teruk je baju. skali basuh mmg betul2 bersih even sekecil kotor pun bersih teruk
yee setuju sngt. sebab yg jenis bleach macam kita ni dh x pyh dah buat cmtu.. sekarang baju putih pun x pudar colour dia and tak cepat rosak. lagipun mmg sumpah banyak **** function washer tuu

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 43
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #12 on: March 03, 2022, 09:00:08 PM »
kalau saya guna panasonic front load tu best tau sbb bnyk features baru
yesss sebab mmg best function dia mmg sesuai dengan any umur pun even student.. lagi satu mmg best guna sebab detergent x payh guna banyak dah since ada active foam kan,,

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 23
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #13 on: March 04, 2022, 05:52:36 PM »
yesss sebab mmg best function dia mmg sesuai dengan any umur pun even student.. lagi satu mmg best guna sebab detergent x payh guna banyak dah since ada active foam kan,,
kalau guna washer biasa yg murah dlm rm400 tu pun boleh kan cuma kena guna bnyk detergent la

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 23
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #14 on: March 04, 2022, 05:53:44 PM »
yee setuju sngt. sebab yg jenis bleach macam kita ni dh x pyh dah buat cmtu.. sekarang baju putih pun x pudar colour dia and tak cepat rosak. lagipun mmg sumpah banyak **** function washer tuu
baju putih sbb kena guna detergent mcm dynamo tuuu, basuh tgn la senang supaya tak pudar

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 43
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #15 on: March 05, 2022, 12:56:21 AM »
kalau guna washer biasa yg murah dlm rm400 tu pun boleh kan cuma kena guna bnyk detergent la
tgk ketahanan jugak. mcm saya kalau beli washer tu better beli terus invest harga besar2. sebab kalau beli washer tu mmg x nak dh gi dobi. tu tengok front load ni pun boleh fit 11kg.. besar.. n bleh basuh cadar and bantal

Offline tcandy

  • Civilian
  • *
  • Posts: 43
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #16 on: March 05, 2022, 12:59:26 AM »
yee setuju sngt. sebab yg jenis bleach macam kita ni dh x pyh dah buat cmtu.. sekarang baju putih pun x pudar colour dia and tak cepat rosak. lagipun mmg sumpah banyak **** function washer tuu
stujuu. kalau jenis yg family ramai ke kan, mmg sesuai guna front load ni sebabnya banyak bleh fit dalam satu masa. lagipun 38 mins je mmg dah siap dah basuh

Offline Kristan

  • Civilian
  • *
  • Posts: 82
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #17 on: March 05, 2022, 01:05:51 AM »
baju putih sbb kena guna detergent mcm dynamo tuuu, basuh tgn la senang supaya tak pudar
yaa, tapi mmg buang masa jugak sebab dah ada washer kan tapi still nak kena basuh pakai tangan.. better ambik washer yang kita x yh buat kerja banyak2

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 23
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #18 on: March 05, 2022, 02:39:44 PM »
stujuu. kalau jenis yg family ramai ke kan, mmg sesuai guna front load ni sebabnya banyak bleh fit dalam satu masa. lagipun 38 mins je mmg dah siap dah basuh
kalau mampu better ambil yg mahal terus la. kalau tak mampu washer biasa pun dah okey asalkan ada washer. nanti dah ada duit lebih beli yg mahal

Offline salam89

  • Civilian
  • *
  • Posts: 23
Re: Pendapat tentang kes covid semasa?
« Reply #19 on: March 05, 2022, 02:41:02 PM »
yaa, tapi mmg buang masa jugak sebab dah ada washer kan tapi still nak kena basuh pakai tangan.. better ambik washer yang kita x yh buat kerja banyak2
kalau tudung bawal shawl semua tu boleh masuk washer ke? sbb tak silap dorang ckp kena basuh guna tgn. kalau masuk washer nanti rosak.